El gall fer

tétras

El gall fer és un gallinaci dels boscos de coníferes que no pot ser confós mercès al seu cap i al seu coll massius, la seva cua àmplia que desplega en ventall com un gall dindi, les seues potes curtes però molt robustes. El mascle té un plomatge bru-negre amb reflexos verds i violetes...

Descriptiu

Algunes taques blanques sembren les plomes de la cua que són arrodonides. El bec és blanquinós i una zona de pell nua vermella envolta el sobre i el darrere dels ulls. Les plomes del coll són eriçades i formen una barba petita. Una taca blanca petita macula la vora anterior de l'ala. La femella revesteix un plomatge bru rogenc barrat de negre. Una taca rogenca important marca el pit. La cua roussâtre és bastant larga i no és escotada contràriament a la de la femella del gall de cua forcada.

hàbitat

El seu hàbitat habitual és constituït per la taigà, els boscos de coníferes i els boscos mixtos. Deserta en general els monocultius d'avets rojos ja que li ca clarianes amb nabius, servers i una barreja d'arbres de totes les edats.

Comportaments

Es posa amb molt de gust en els arbres, fins i tot camina damunt les branques petites. Generalment feréstec i prudent, és més fàcil d'observar a la primavera quan els mascles gallegen. Les exhibicions nupcials són espectaculars i es desenvolupen en un indret específic preparat a aquest efecte i que es diu generalment "lek" o "plaça de cant" en raó dels crits estranys i guturals fets en aquest lloc pels mascles.

Nidificació

El niu és un clot al sòl guarnit d'herbes i de fullatges. Al juny-juliol, la femella pon de 5 a 9 ous. Els pollets desclouen després de 4 setmanes d'incubació ; tenen el fons del cos groc clar, l'esquena més fosca, amb beix, bru, negre i ratllat amb bandes negroses. El gall fer s'hibrida de manera ocasional amb el gall de cua forcada i fins i tot amb el faisà vulgar en límit d'àrea de repartiment, allà on els efectius són febles i les parelles potencials rares. 

Règim

El  gall fer té un règim mixt amb un lleuger predomini per als productes vegetarians. Consumeix agulles de pins, brotons, fulles, baies però també de les formigues i dels coleòpters. A més a més d'això, absorbeix freqüentment graves que faciliten la seua digestió, comportament que és bastant corrent en les nombroses espècies aviàries granívores.

Amenaces 

Al  gall fer l'amenaça principalment  la modificació del seu hàbitat i la caça il·legal. A aquests problemes s'afegeixen els trastorns durant el període de reproducció deguts a la creació de les pistes d'esquí i  a les obres forestals.